Hrcsgk etetse,itatsa
Morissei 2005.01.30. 13:04
A hriket is ell kell ltni,de nem mindegy hogy hogy!
Tplls
A hrcsgk mindenevk, ezrt llati fehrje s nvnyek megfelel kombincijval kell tpllkozniuk. Komoly betegsgekhez vezethet, ha kizrlag az egyik tpus tpllkot veszi maghoz az llatka. Ha megtehetjk, akkor szakzletekben kaphat rgcsleledelt vegynk, ugyanis ezzel fenntarthatjuk llatunk szervezetben az svnyi anyagok, vitaminok s nyomelemek egyenslyt. ltalban elmondhat, hogy egy tp akkor megfelel, ha fehrjeszintje meghaladja a 19-20%-ot. Ellenrizzk, hogy a tp ne tartalmazzon tl sok zsros magvat, klnben llatunk tlslyoss vlhat. A helyes mennyisget gy tudjuk megllaptani, hogy az els etetsnl megfigyeljk, mennyit fogyaszt el az llat egyszerre. A kvetkez alkalommal mr csak annyit adjunk, amennyi el is fogy. Ez krlbell egy evkanlnyi elesg szokott lenni. A tpllkuk msik fontos alkoteleme a szna, amelybl csak j minsgt szabad venni, klnben mg rthat is. A j sznt arrl lehet felismerni, hogy alapja a f, szrral, virggal s termssel. Hossz szl, azaz kb. 25-30 cm egy szl, szne zld, nem szrke. Semmikppen ne legyen poros, vagy penszes. A hrcsgk rendkvl sokoldalan tpllkoznak, de nagyon fontos, hogy citrusflket (narancs, citrom, stb.) ne adjunk nekik. Szeretik a friss gymlcsket, gy a bannt s az almt. Mrtkkel adhatunk nekik rizst, kevs dit, szjacsrt, szraz csirkehst, sovnytrt s tojst. Az llati fehrjt biztosthatjuk lisztkukaccal, vndorsskkkal, tcskkkel. Ez lelmk 30-40%-t tegye ki. Szvesen fogyasztjk a friss zldet, gy a lndzss tifvet, a tykhrt s a szzszorszpet. Nagyon vigyzzunk azzal, hogy mit gyjtnk a termszetben, mert szakrtelem nlkl szmos mrgez nvny kerlhet hrcsgnk tpllkba. Tudni kell, hogy a hrcsgk ltalban nem rgtn eszik meg a tpllkot, hanem elszr begyjtik pofazacskjukba, majd lskamrjukba viszik a szlltmnyt. Itt aztn nyugodtan elrgcsljk a zskmnyt.
|